Kun jij je taken delegeren?

Ondernemers zijn vaak geneigd om alles zelf te doen. De administratie, de website bijwerken en dan ook nog zorgen dat het bedrijf goed loopt. Sommige taken kun je als ondernemer beter aan anderen overlaten. Zij kunnen die taken vaak beter, sneller en professioneler uitvoeren. Maar delegeren is niet voor iedereen makkelijk. Hoe zorg je ervoor dat je delegeert en zo meer tijd overhoudt voor jouw kerntaken?

 1. Delegeer de juiste taken
  Het begint met inzicht in welke taken je zelf wil of kan uitvoeren. Ben jij de aangewezen persoon voor het opnemen van de telefoon? Het maken van afspraken? Het uitvoeren van de administratie? En het notuleren van vergaderingen? Wees realistisch en vraag je bij iedere taak af of jij de juiste persoon bent voor de uitvoering ervan.

 2. Laat de juiste persoon de taak uitvoeren
  Ga op zoek naar de juiste persoon om de taak uit te voeren. Dat kan binnen de eigen organisatie, maar ook extern. Denk bijvoorbeeld aan een externe telefoniste of virtuele assistente.

 3. Zorg dat de verwachting helder is
  Als ondernemer weet je vaak precies hoe je iets wilt hebben. Daarom doe je ook zoveel zelf zonder te delegeren. Eén van de belangrijkste stappen is dan ook duidelijk maken welke resultaten je verwacht van de persoon die de taak van jou overneemt. Zo voorkom je teleurstelling én zorg je ervoor dat je later niet alsnog zelf de laatste hand aan iets moet leggen.

 4. Stel een deadline
  Bepaal wanneer een taak af moet zijn en stel een realistische deadline. Ondernemen betekent soms dat iets eigenlijk gisteren al af had moeten zijn. Zorg ervoor dat je tijdig delegeert en iemand anders zo de mogelijkheid geeft om de taak goed uit te voeren.

 5. Geef alle informatie
  Zelf heb je vaak precies in je hoofd wat er moet gebeuren. Iemand van buiten de organisatie moet het zonder deze kennis van jouw onderneming doen. Wees dan ook volledig bij het geven van informatie. Ga er niet van uit dat iets vanzelfsprekend is. Je kunt beter te veel dan te weinig informatie verstrekken.

 6. Geef vertrouwen
  Als je eenmaal aan het delegeren bent, moet je er ook op vertrouwen dat het goed komt zonder jouw inmenging.  Als je de stappen hierboven gevolgd hebt, kun je verwachten dat de taak naar wens uitgevoerd is bij het verstrijken van de deadline.

 7. Neem de taak niet terug
  Door te delegeren is een bepaalde taak niet meer jouw verantwoordelijkheid. Neem een taak dan ook niet terug. Het kan gebeuren dat iemand toch moeite heeft met het uitvoeren van de taak of nog vragen heeft. Dat kan en jouw enige rol is dan ook beschikbaar blijven voor tussentijdse communicatie. Zo kun je waar nodig input geven, maar waak ervoor om de werkzaamheden helemaal over te nemen.

 8. Evalueer en schaaf bij
  Als de taak uitgevoerd is, maak dan de balans op. Kijk of de resultaten naar wens zijn en bepaal of je in de toekomst het delegeren anders aan zou pakken.

Pas deze stappen toe op taken binnen jouw onderneming. Je zult zien dat je door te delegeren meer tijd overhoudt voor de kerntaken. Zo wordt ondernemen weer aangenamer. Allround Support Groep is je graag van dienst om de taken uit handen te nemen.

 

Bron: http://lifehacking.nl/productiviteit-tips/9-stappen-om-makkelijker-te-delegeren/ 

Waarom Moeilijk Doen Als Het Samen Kan